KICKBOXING

utorak, 31.01.2006.

Hrvatski kickboxing "HALL of FAME"

Ovim postom započinjem seriju članaka o ostvarenjima hrvatskih kickboksača na svjetskoj i europskoj kickboxing sceni unutar WAKO - svjetske kickboxing federacije, čiji je osnivač i punopravni član - Hrvatski kickboxing savez. Biti će više postova s ciljem da se na jednom mjestu prikažu javnosti svi osvajači medalja u kickboxingu - dakle, HRVATSKI KICKBOXING "HALL of FAME".

Postoji mogućnost da sam nešto propustio, jer jednostavno nisam mogao doći do podatka, pa poštovane čitatelje, koji imaju informaciju molim da mi se jave s točnim podatkom.

Dio uvodnog teksta je objavljen u postu Nešto osnovno o kickboxingu - povijest, opis i tako to 10. siječnja 2006., a sada evo i uvodnog članka o medaljašima:

UVOD



1976. g. su u Hrvatskoj započela sustavna državna i međurepublička natjecanja koja je organizirao dr. Emin Topić iz Zagreba.

Prvaci po kategorijama su bili:
-57 kg - Milan Kaniški - "Kula" - Kneginec Gornji,
-63 kg - Robert Siladi - "Zrinjski" - Čakovec,
-69 kg - Anđelko Mladenović - "Mladost" - Varaždin,
-74 kg - Alfonz Eferl - "Izola" - Izola, Slovenija,
-79 kg - Branko Žgaljardić - "Budokai Rijeka" - Rijeka,
-84 kg - Mladen Carević - "Građevinar" - Virovitica,
+84 kg - Milan Vučević - "Zagreb" - Zagreb.

Prvo europsko prvenstvo u full contactu je održano 1977. u dva dijela (u Rotterdamu i u Beču). Marin Batina iz Splita je osvojio prvo mjesto u Beču u kategoriji do 79 kg, ali budući da nije nastupio na prvom turniru u Rotterdamu njegova ukupna pozicija na kraju godine na europskoj rang listi je bila tek šesto mjesto.

Europsko prvenstvo u semi contactu je započelo godinu dana kasnije. Također su održana dva turnira za poredak na konačnoj godišnjoj rang listi. Na drugom turniru u semi contactu u 1978. koji je održan u Baselu (Švicarska) Slobodan Šokota iz Rijeke je osvojio prvo mjesto, ali budući da nije nastupio na prvom turniru u Wolfsburgu (Njemačka) njegov poredak na europskoj rang listi krajem godine nije bio među prvom trojicom.

Prvo svjetsko prvenstvo u full contactu je bilo 1978. u Berlinu. Branko Žgaljardić iz Rijeke je tada postao prvi amaterski svjetski prvak u full contactu u povijesti.

Na 3. EP u Milanu 1979. dobili smo i prve europske prvake u full contactu. To su do 84 kg Branko Žgaljardić, a do 79 kg Branko Cikatić iz Splita.

Ivan Milinović iz Rijeke je prvi kickboksač - junior koji je postao svjetski prvak za tek uspostavljenu nezavisnu Republiku Hrvatsku. On je svoje zlato osvojio 12.-20. kolovoza 1991. na WKA SP-u u Ocean Sityu (SAD).

Prvu zlatnu medalju u pojedinačnoj muškoj seniorskoj konkurenciji na nekom SP-u za Republiku Hrvatsku donio kickboksač pokojni Borislav Ilić iz Rijeke u disciplini low kick - na WAKO svjetskom kickboxing prvenstvu koje je 7. i 8. prosinca 1991. održano u Parizu.

Prva svjetska profesionalna prvakinja i najbolja hrvatska kickboksačica svih vremena je Ivana Derdić iz Jastrebarskog. Ona je prvi put postala europska prvakinja u semi contactu 1996. u Caorleu, svjetska prvakinja u light contactu u Dubrovniku 1997., svjetska prvakinja u full contactu 1999. u Caorleu, a svjetska WAKO PRO prvakinja u low kicku 2002.

WAKO svjetska juniorska prvenstva su započela 1997. Prve svjetske juniorske prvakinje u Moskvi su bile Erna Obralić iz Kutine i Kristina Novak iz Krapine.

Prvi pobjednici Svjetskog kupa za kadete u Debrecenu su bile Ana Znaor iz Malinske i Ivona Roca iz Šibenika 1999., a Dinko Marković iz Kutine 2002.

WAKO PRO svjetski i europski profesionalni prvaci: Igor Ivošević, Dražen Ordulj, Mladen Šteko, Ivica Čukušić, Siniša Andrijašević, Marko Žaja, Ivica Tekić, Ivana Derdić, Sanja Stunja, Roland Conar, Mirko Borković, Ante Varnica, Senad Osterman, Frane Radnić.

Toliko o prvim prvima.

- 23:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #