KICKBOXING

ponedjeljak, 02.04.2007.

Kako suci sude

Ovaj post, nakon državnog prvenstva u low kicku planirao sam napisati u standardnom obliku - prikaz borbe, kako je tekao koji napad, kako se tko branio i blokirao, pa razmjena ručnih udaraca i kombinacije ... ali komentari na prethodna dva posta naveli su me da promijenim mišljenje i plan pisanja pa stoga nešto drugačije ...

Dakle, u ovom i sljedećem postu osvrnuti ću se na suđenje - općenito i konkretno, na ono što se događalo u Viškovu.

Svjedoci smo, mi koji se šmucamo po forumima i blogovima, da se nakon velikih i značajnih kickboxing događanja, kao što su, sada sloboddno mogu reći - velika državna prvenstva Hrvatskog kickboxing saveza, potegne priča sudačkih krađa, nesposobnih i pristranih sudaca, pa povlašteni položaj nekog borca ili kluba ili trenera.

Odmah ću reći - svatko tko gubi se ljuti, bilo na sebe, bilo na protivnika, bilo na sudbinu, a poneki i na suce i savez. Razumljivo je to, ali vrlo često stvarno nije opravdano.




Prije no što proanaliziram konkretne primjere (vidi sljedeći post), evo kratka priča o tome - kako suci sude.

Bodovni sudac


iz svojega kuta, promatra borbu i za svaki pravilni udarac bilježi jedan bod - a pravilni udarac je onaj koji s dozvoljenim mjestom udara u dozvoljeno mjesto, a da je udarač izbalansiran, u ravnoteži i nakon udarca, da je udarac fokusiran te da je snažan. Sve što nije tako se ne boduje. Kao što se ne boduju udarci u blokade, ne boduju se udarci u ramena i ruke, ne boduju se udarci nakon kojih borac koji zadaje udarac padne, ne boduje se ako borac ne vidi i ne gleda u mjesto udaranja. Što se low kicka tiče, ne boduju se udarci u potkoljenicu protivnika (ukoliko je podignuta - smatra se blokadom), a zabranjen je udarac u protivnikovu potkoljenicu ukoliko je ciljana noga na podu. Sve to treba imati na umu kada se gleda borba i kada se boduje.



Bodovni sudac, dakle, bilježi bodove - po jedan bod za svaki udarac, bez obzira da li je udarac nogom u glavu u skoku ili udarac rukom u pleksus, ili udarac nogom u natkoljenicu. Sve to nosi po (samo) jedan bod. Sudac bilježi bodove na stražnju stranu bodovne liste - stavlja crtice iliti recke, ili klika na klikeru (brojačima koje drži u rukama) te nakon završene runde - zbroji što je zapisao. Onaj borac koji je ostvario više bodova, imao zapisano više crtica iliti recki, taj će s prednje strane dobiti ocjenu 10, a onaj borac koji ima manji broj bodova dobiti će ocjenu 9 - koja se zapisuje na prednjoj strani bodovne liste. Ukoliko je bodovna razlika (broj crtica iliti recki) veća od 10 tada će bodovni sudac na prednjoj strani zapisati 10:8.




Centralni sudac


Što se pravilnosti ili nepravilnosti tiče - tu je odgovoran centralni sudac koji će za svaku nepravilnost dati najprije internu opomenu, pa zatim javnu opomenu, pa zatim minus bod i na kraju diskvalifikaciju. Ukoliko greška ima teži oblik - namjeru ili krajnju nepažnju ili krajnje neznanje, tada centralni sudac može i preskočiti redosljed i odmah dati težu kaznu - to je samostalna odluka centralnog suca, mada je preporučljivo da se u takvim slučajevima konzultira s bodovnim sucima i ako dobije suglasnost od dva bodovna suca tada je ta njegova odluka stvarno potvrđena - nije obavezno, ali je poželjno.

Javnu opomenu i minus bod - nakon što ih je centralni sudac dodijelio, bodovni sudac obavezno upisuje u bodovnu listu - makar se osobno i ne slagao s istom. Ali, može ne priznati neki udarac odnosno bod kojeg je uočio da je nepravilno izveden, bez obzira da li je centralni sudac dao opomenu ili ne.




Pravilo 6 udaraca nogom


I na kraju, tu smo kod pravila 6 udaraca nogom. U svakoj rundi borac mora napraviti najmanje 6 udaraca nogom. Ukoliko ih u prvoj rundi ne napravi, dobiva opomenu (koja se odvojeno broji od ostalih opomena), ima priliku u drugoj rundi nadoknaditi, a ako u drugoj rundi ne nadoknadi traženi broj udaraca nogom - 12 za prve dvije runde, dobiva minus bod. U trećoj rundi također mora napraviti najmanje 6 udaraca, pa ukoliko ne napravi, nažalost, nema priliku popravljati, već mu se na kraju runde obavezno dodjeljuje negativan bod. Što se računa kao udarac nogom - svaki plasirana nožna tehnika koja je ili nije postigla bod, odnosno blokirana je, a pravilno je izvedena. Promašaju, nefokusirani udarci, udarci kod kojih je krivo procijenjena distanca - ne računaju se kao nožni udarci.




I kada sve to zbrojimo - dobijemo način bodovanja bodovnog suca.

Na kraju runde, bodovni sudac zbraja ocjene svake runde i donosi odluku da je pobjednik onaj koji ima veći zbroj. Ukoliko je zborj oba borca jednak, tada prednost (obavezno) dobiva onaj koji je bio bolji u zadnjoj rundi - npr.

10:9
10:10
9:10
29:29
Pobjeda se dodjeljuje desnom borcu. Jer je bolji u zadnjoj rundi.

Izjednačeni rezultat


Ukoliko su u svim slučajevima izjednačeni bodovi, što je u pravilu vrlo rijetko - stvarno je teško očekivati da su oba borca u svakoj od tri runde dali jednaki broj udaraca i dobili jednaki broj bodova, ali događa se, pogotovo kada se u cijelu priču umiješaju negativni bodovi, tada se pobjednik određuje po sljedećim kriterijima i upravo tim redosljedom:
- aktivniji (dakle stalno napada, drži centar ringa)
- više udaraca nogom (postignutih bodova nogom)
- bolja obrana
- bolji stil i tehnika

Evo jednog takvog primjera:
10-1= 9 : 9
10 : 10
9 : 10-1=9
28:28
Sada se pristupa ocjeni tko je bio aktivniji i njemu se dodjeljuje pobjeda.




Knock down - često izaziva dileme


Knock down je bodovno samo jedan bod, samo jedna crtica iliti recka na strani onoga koji je zadao udarac, dok se udarenom odbrojava, a na taj se način "mjeri" jačina udarca (već sam o tome dosta pisao, da sada ne širim), odnosno procjenjuje se da li je udarac bio toliko snažan da bi u kasnijem tijeku borbe moga borca dovesti u opasnost - ukoliko se nakon takvog udarca borac oporavi do 8 sekundi pauze, odnosno do se odbroji do 8, tada udarac nije bio toliko jak, dok ukoliko se ne oporavi, znači da je udarac bio prejak ... itd.






Greške koje se javljaju kod gledatelja


Vrlo često sam imao prilike čuti kometare i onih najobjektivnijih gledatelja: "pa ovaj je stalno napadao", "ovaj je stalno udarao nogom", "pa jesi li vidio onu nogu u glavu", "pa kako je moglo biti 3:0, barem da je bilo 2:1" ...

Rijetki su ti vrhunski majstori koji mogu u potpunosti jednaku ocjenu donijeti kada samo gledaju meč (kao gledatelj) i kada sude meč (kao bodovni sudac). Te dvije ocjene, pogotovo u izjednačenim mečevima, definitivno su različite, vrlo često i dosta različite. Zašto je to tako - dugo bi se dalo o tome pisati i elaborirati - ali gledatelj gleda cijelu borbu, strategiju, tehniku, ljepotu napada i obrane, više ili manje nogu, high kickove, dobre eskivaže, jačinu udarca, efekat od istoga i na temelju svega toga donosi svoje viđenje borbe - a svi ti pobrojani elementi se ne boduju. Sudac ne gleda niti blokadu, niti jačinu udarca, ako ista zadovoljava, protivnik može biti pet puta jači - pravilan udarac je bod, crtica, recka ili klik, pa ma kako bio snažniji od protivnikovog snažnog. Važno je da nije preslab, da nije neko bezvezno pipkanje, niti okrznuća. Također, vrlo efektni su high kickovi, pogotovo u glavu, ali jednako se boduju kao i udarac rukom u tijelo.

I naravno da u takvim slučajevima dolazi do različitih ocjena, različitih mišljenja, pa i osporavanja, ili čak i "lijepih" riječi - od okulistike do rodbine.




Izjednačene borbe


Najčešće se problemi javljaju kod dva dobra borca, koji su podjednaki i koji su podjednako odradli borbu. Tada najčešće dolazi do neslaganja, naravno, u pravilu se žali trener čiji je borac izgubio. A stvarna razlika u zabilježenim pravilnim udarcima može biti jedan ili dva.

Evo konkretnog primjera:
Borba Gracin (Pit Bull) - Franić (Sv.Krševan)
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene
1. .5:6 .. 9:10 .... 4:4 .. 10:10 .. 4:4 .. 10:10
2. .4:7 .. 9:10 .... 7:9 ... 9:10 ... 5:5 .. 10:10
3. .7:5 .. 10:9 .... 5:5 .. 10:10 .. 8:5 .. 10:9
Uk ........28:29 ............ 29:30 ........... 30:29
Dakle, rezultat je 2:1 za Franića.

A vidi se da ni u jednoj rundi, ni kod jednog suca nije bilo uočene razlike veće od 3 udarca, odnosno od 3 boda po rundi. Dakle, stvarno možemo reći da je meč bio podjednak.


Zašto se suci međusobno razlikuju u bodovanju?


Dobro pogledajte ovu sliku - high kick Kovačevića. Što mislite kako su ga suci bodovali? Vodite računa da suci sjede na tri strane, da je možda jednome centralni sudac zaklonio pogled, da je drugi sa suprotne strane, da je treći baš na toj strani.



Ja ne znam, ali kako mi se čini, stopalo, odnosno rist Kovačevića je ipak sjeo na glavu Božića, ali je isto tako moguće da je u toj stotinki sekunde sudac vidio da je potkoljenica sjela na desno Božićevo rame i to smatra blokiranim udarcem i ne boduje ... i tako dalje, sve u nedogled.

Dakle, osnovna razlika u bodovanju sudaca je zbog kuta gledanja - pa zato i postoje 3 suca na 3 strane. Druga razlika je, htjeli mi to priznati i razlika u kriterijima, prvenstveno jačine. Ipak se suci razlikuju koju jačinu udarca priznaju, a koju smatraju da je preslab udarac da bi se bodovao. Isto tako, pad nakon udarca - da li je taj pad posljedica guranja protivnika ili lošeg doskoka i stvarne nestabilnosti.

Naravno, u svemu ovome treba pridodati i činjenicu da su suci ljudi, da su oni, ma koliko god bili dobri, podložni umoru, pritiscima, galami - ali kod iskusnih sudaca, takvi utjecaji su zanemarivi. Možda mogu presuditi rundu, ali borbu ne.



I ono što je važno reći na kraju - velika većina sudaca (barem je to tako u Hrvatskom kickboxing savezu) pošteno i savjesno odrađuje svoj posao. Dobri i odlični su to suci. Svi su oni svjesni da svoju sudačku karijeru grade iz borbe u borbu, i svaka sljedeća, ukoliko je loša, pokvariti će sve prethodne, a sudac postaje - loš sudac. Istovremeno, borac - borbu dobije, pa izgubi - ali ako je dobar, niti jedna izgubljena borba neće ga pretvoriti u lošeg borca. Tu je ta razlika koje je velika večina sudaca itekako svjesna. Pa i suci - tate.


Eto, a sada sljedi i drugi post na istu temu, ali na s konkretnim slučajevima.

Eto.

- 23:58 - Komentari (19) - Isprintaj - #