KICKBOXING

ponedjeljak, 02.04.2007.

Kako su suci sudili

Već sam rekao, svatko tko gubi taj se ljuti, ima na to potpuno pravo, a na koga će se ljutiti - to je već njegov izbor. Najčešće je to na drugoga - neće na protivnika, jer bi sam sebi dokazao da je protivnik bolji, neće na sebe, jer je siguran da je učinio najbolje, neće na trenera, jer je njegov - pa na koga će ako neće na suce.

Ali, tu sada trebaju doći na svjetlo dana, na scenu treneri i njihova stvarna funkcija - ukazati mladom borcu gdje je pogriješio, gdje je izgubio ili u čemu je protivnik bio bolji ili čak - bio si dobar, protivnik je bio bolje sportske sreće. Tako se odgajaju mladi sportaši, časni ljudi - u stilu onog olimpijskog "Citius, altius, fortius" (iliti, za nas udarače, "brže, više jače").

I stvarno se slažem s Nestrpljivim koji kaže: "... Ali nije problem niti u tim mladim ljudima, na samo su oni dragi i pristojni, prilaze protivnicima, priznaju im pobjedu čestitaju, ali ih očito čopor ponese, a vođa čopora bi trebao biti taj koji će istome diktirati način vladanja..."

Slažem se, nije problem u tim mladim ljudima - pogledajte sljedeću sliku nakon jedne od onih "spornih" borba. Pogledajte, da ne znamo rezultat, po licima nikada ne bismo pogodili tko je poraženi, a tko nosi zlato.


A na slici su Vinko Đirlić (lijevo) i Goran Kovačević, nakon finalne borbe u kojoj je pobijedio Đirlić.


S druge strane, kada sve prođe, ispada da su samo i jedino suci za sve krivi, da su čiste jedino predaje, a sve ostalo je neka mućka ili muljaža. Jer, "činjenica je da su svi pokradeni", samo su se neki bunili, a neki nisu, odnosno kako kaže Nestrpljivi u svom komentaru: "... samo nije se radio cirkus pa se onda to ne broji."

Naravno da se ne slažem s tom konstatacijom, pa sam odabrao nekoliko primjera koje su komentatori na moje postove istakli, pa da i ja dadnem svoj komentar, svoje viđenje.

Ovdje koristim priliku i zahvaliti se Nikoli Božiću, voditelju natjecanja koji mi je ustupio sporne bodovne liste koje sam proanalizirao i komentirao.

Suci državnog prvenstva


Najprije treba predstaviti suce koji su sudili ovo državmno prvenstvo:

Igor Bezjak (Viškovo) - međunarodni kickboxing sudac, glavni sudac natjecanja, predsjednik sudačkog odbora HKBS-a i član Upravnog odbora - povjerenik za suđenja, predavač na sudačkim seminarima u Hrvatskoj, kickboxing i karate trener u klubovima "Sveti Matej" i "Viktorija".














Romeo Deša (Omišalj) - međunarodni kickboxing sudac, voditelj borilišta, glavni tajnik HKBS-a, tehnički direktor WAKO svjetske kickboxing federacije zadužen za provođenje svjetskih i europskih prvenstava, glavni sudac svjetskih kupova i velikih međunarodnih prvenstava, predavač na sudačkim seminarima u Hrvatskoj i svijetu

Dario Kalabić (Rijeka) - međunarodni kickboxing sudac, najiskusniji sudac HKBS-a, sudac od početka 80-desetih, jedan od prvih kickboxing sudaca i predavača na sudačkim seminarima, glavni sudac mnogih kickboxing u Muay Thai profesionalnih borbi, svojevremeno voditelj budokai kluba "Rijeka" i karate kluba "Poštar".









Davor Milaković (Čavle) - međunarodni kickboxing sudac, jedan od naiskusnijih sudaca HKBS-a, svojevremeno borac u savateu i full contactu u riječkom "Lučkom radniku", reprezentativac i osvajač 2 brončane medalje na SP u full contactu (London '83 i Graz '89), trener, izbornik reprezentacije bivše države u full contactu, jedan od osnivača kickboxing saveza bivše države

Miljenko Kutleša (Imotski) - međunarodni kickboxing sudac, potpredsjednik HKBS-a, trener dvaju klubova s kojima djeluje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, svojevremeno borac u full contactu i semi contactu te reprezentativac bivše države u tim disciplinama, prvak bivše države - '80 u full contactu i '83 u semi contactu, neporaženi borac u budokaiju.

- Davor Oštrić (Rijeka) - kickboxing sudac u ulozi kick countera, po iskustvu mlađi sudac (nažalost, nemam sliku)

Dakle, oni su donijeli sve one odluke, i čiste i sporne, i hvaljene i kuđene.

Sporne borbe



Osmina finala, -81 kg
Ante Gracin (Pit Bull) - Ivan Franić (Sveti Krševan) 1:2

Ova borba je, prema Pitbullovcima bila prva velika krađa. Tako kažu. A što su suci rekli. Dva su suca procijenila su da je prva runda bila izjednačena - jedan i drugi su zapisli da su bila po 4 čista udarca. Treći je sudac dao prednost Franiću i zapisao da je Franić plasirao 6 čistih udaraca, dok je Gracin prema njemu realizirao 5 čistih udarca. Dakle, prva runda prema sucima je gotovo pa identična - malo udaraca čistih, puno udaraca s obje strane po blokadama, a razlike sudaca su posljedica kuta gledanja.

Druga runda je kod dva suca ocijenjena s prednošći Franića i to po udarcima 7:4 i 9:7 - razlika među ova dva suca može biti ili kut gledanja, ili kriterij priznavanja jačine udarca. Ali, valja zabilježiti da je Gracin u 6 sekundi druge runde bio u knock downu. Treći sudac ovu rundu procjenjuje izjednačenom sa zabilježenih 5:5 čistih udaraca.

Treća runda - Gracin pojačava, i to najvjerojatnije i kod Pitbullovaca i kod jednog dijela publike dovodi do dojma da je bolji - ipak zadnji dojam je najjači kada se na kraju ocjenjuje borba. Suci su procijenili: jedan sudac da su izjednačeni 5:5, dok su druga dva suca dala prednost Gracinu i to: 7:5 i 8:5.

Pregled bodova izgleda ovako:

Lijevi bodovi - Gracin / Desni bodovi - Franić
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene
1. .5:6 .. 9:10 .... 4:4 .. 10:10 .. 4:4 .. 10:10
2. .4:7 .. 9:10 .... 7:9 ... 9:10 ... 5:5 .. 10:10
3. .7:5 .. 10:9 .... 5:5 .. 10:10 .. 8:5 .. 10:9
Uk ........28:29 ............ 29:30 .......... 30:29
Dakle, rezultat je 2:1 za Franića.

A vidi se da ni u jednoj rundi, ni kod jednog suca nije bilo uočene razlike veće od 3 udarca, odnosno od 3 boda po rundi. Dakle, stvarno možemo reći da je meč bio podjednak. Odnosno - blaga prednost Franića u prve dvije runde, prednost Gracina u zadnjoj rundi - ukupno po čistim bodovima: sudac A - 16:18, sudac B - 16:18, sudac C - 17:14.


Kategorija do 67 kg imala je izgleda najviše podjednakih zvučnih imena: Renato Gogošević (Pit Bull-Split), Filip Čepo (Sensei-Metković), Nikola Božić (Mega Centar-Rijeka), Boris Vujević (Pit Bull-Split), Goran Kovačević (Sveti Duh-Osijek). Mario Katić (MOKK-Kaštela), Vinko Đirlić (Pit Bull-Split), Anđelko Rebić (Pit Bull-Split) - i naravno da je ova kategorija pobudila najviše zanimanja. Borci su i inače dobri, odlični, ali i ujednačeni. Nažalost, samo je jedan prvak, svi ostali su izgubili.

Osmina finala, - 67 kg
Boris Vujević (Pit Bull - Split) - Goran Kovačević (Sveti Duh - Osijek) - 1:2

Pregled bodovanih udaraca i bodova je sljedeći:
Lijevi bodovi - Vujević / Desni bodovi - Kovačević
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene
1. . 2:4 .. 9:10 ..... 5:8 ... 9:10 .... 2:4 ... 9:10
2. . 7:7 . 10:10 ... 10:7 .. 10:9 .... 5:6 ... 9:10
3. . 7:7 . 10:10 ... 7:10 .. 10:9 .... 8:7 ... 10:9
Uk ....... 29:30 ............. 29:28 ............ 28:29
Dakle, rezultat je 1:2 za Kovačevića.

Valja pogledati gotovo jedinstvene zabilježene bodove prvog i trećeg suca, dok je nešto veće odstupanje kod srednjeg suca. Ipak, o čemu se tu radi - odlična tehnika Kovačevića, puno udaraca, ali udarci slabijeg intenziteta od Vujevićevih i istovremeno, manje udaraca Vujevića - ona stara boljka Pitbullaša - čekanje na "onaj jedan" udarac. Sve u svemu, opet minimalna razlika.

Ali ovdje je zanimljiva slika proglašenja. Kažu da slika govori tisuću riječi. Pogledajte facu Marka Žaje prije no što je proglašen pobjednik. Ovo je faca trenera koji je nezadovoljan borbom svoga borca. Ili možda griješim. Nakon ovog proglašenja kreće prva žalba i protest.




Četvrt finale, - 67 kg
Mario Katić (MOKK - Kaštela) - Vinko Đirlić (Pit Bull - Split) - 0:3

Suci su ovdje bili gotovo pa jedinstveni u svojem bodovanju ove borbe. Evo pregleda bodovanja:
Lijevi bodovi - Katić / Desni bodovi - Đirlić
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene
1. ..4:7 ... 9:10 ..... 8:5 ... 9:10 .... 4:4 ... 9:10
2. 11:11. 10:10 ... 11:8 .. 9:10 .... 5:5 .... 9:10
3. ..6:6 .. 10:10 .... 8:9 ... 10:9 .... 8:5 ... 10:10
Uk ........ 28:29 ............. 29:30 ............. 30:29
Dakle, rezultat je 0:3 za Đirlića.

Po mojoj porcjeni - Đirlićevi udarci bili su jači, iako je Katić pokazao bolju tehniku, ali i u obrani Đirlić je bio nešto učinkovitiji - Katićevi udarci slabije su probijali Đirlićeve blokade. Ipak, jednoglasna odluka sudaca nebi trebala davati povoda sumnjama. Isto tako - nije bilo ni kompenzacija - prethodne borbe bile su Gogošević-Čepo (pobjeda Gogošević) i Božić-Kovačević (pobjeda Kovačevič) - i sve su završile jednoglasnim odlukama sudaca.


Polufinale, -67 kg
Renato Gogošević (Pit Bull-Split) - Goran Kovačević (Sveti Duh-Osijek) - 2:1

I u ovoj borbi se pokazalo - nešto snažniji Gogošević i odličan tehničar Kovačević. Ipak, Kovačević je bio učinkovitiji i svi su se složili da je on i po dojmu bio bolji. Međutim, prilikom proglašenja dolazi do previda - proglašen je Gogošević za pobjednika, trener Kovačevića - Posilović se žali, glavni sudac natjecanja Bezjak pregledava listu i utvrđuje da je došlo do krivog upisivanja od strane jednog suca, ispravlja tu grešku, lista se mijenja jer je greška direktno utjecala na konačni rezultat i morala se promijeniti konačna odluka.

Kako je došlo do greške kod suca? Evo sporne runde, druga runda:
..............Gogošević ..... Kovačević
Bodovi: .... 10 ................... 10
Ocjena: ... 10 .....................9
Dakle, iako je broj udaraca izjednačen - 10 s Gogoševićeve strane i 10 s Kovačevićeve, sudac kod ocjene upisuje 9. Čisti previd, materijalna pogreška, koja se mora ispraviti.

Inače, bodovanje u ovoj rundi izgledalo je ovako:
Lijevi bodovi - Gogošević / Desni bodovi - Kovačević
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene... Bod - Ocjene... Bod - Ocjene
1. 10:7 .... 10:9 ..... 7:7 ... 10:10 .... 9:9 .... 10:10
2. 10:10 . 10:10 .. 10:10 .. 10:10 ....10:10.. 10:10
3. 10:14 . . 9:10 ... 12:9 .. 10:9 ...... 8:10 ... 9:10
Uk ........ 29:29 ............... 30:29 ............... 29:30

Dakle, rezultat je 1:2 za Kovačevića, i to: prvi sudac - izjednačeno, ali prednost daje Kovačeviću jer je bolji u zadnjoj rundi (to je pravilo), drugi sudac daje za Gogoševića, a treći sudac za Kovačevića. I ovdje su svi bodovi i ocjene vrlo ujednačeni, a razlike između boraca i ocjene njihovih udaraca neznatne.


Finale, -67 kg
Vinko Đirlić (Pit Bull-Split) - Goran Kovačević (Sveti Duh-Osijek) - 3:0

Već sam pisao - ne treba na široko ponavljati - snažniji i iskusniji Đirlić - definitivno bolji tehničar, ali nešto slabijeg udarca Kovačević. Da je ocjenjivati samo tehniku - apsolutno bi ti pobjeda pripala Kovačeviću, jer Đirlić je bio prilično zatvoren, nizak i čakao je "onaj jedan pravi" udarac. Bez obzira na sve, suci su bili jedinstveni u svojoj ocjeni. 3:0 za Đirlića.

Evo pregleda bodovanja:
Lijevi bodovi - Đirlić / Desni bodovi - Kovačević
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene... Bod - Ocjene... Bod - Ocjene
1. .7:7 ... 10:10 .... 5:4 .... 10:9 ..... 6:4 .... 10:9
2. 9:10 ... 9:10 ..... 8:6 .... 10:9 .... 8:6 .. . 10:9
3. 14:9 ... 10:9 ..... 7:7 .... 10:10 .. 10:10 . 10:10
Uk ........ 29:29 ............... 30:28 .............. 30:28

Rezultat 3:0 za snažnijeg Đirlića i to: prvi sudac izjednačeno, ali je Đirlić bolji u posljednjoj rundi, a druga dva suca identično ocjenjuju borbu na strani Đirlića.


Polufinale, -75 kg
Marko Benzon (Pit Bull-Split) - Ivan Barešić (Valpovo-Valpovo) - 3:0

Ova borba, što se sudaca tiče bila je čista i jednogasno su donijeli odluku. Evo pregleda bodovanja:
Lijevi bodovi - Barešić / Desni bodovi - Benzon
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene... Bod - Ocjene... Bod - Ocjene
1. .2:4 .... 9:10 ..... 3:3 .... 10:10 ..... 2:4 .... 9:10
2. .4:4 ... 10:10 .... 7:7 .... 10:10 .... 4:5 .... 9:10
3. .5:7 .... 9:10 ..... 6:10 ... 9:10 ...... 7:7 ... 10:10
Uk ........ 28:30 ............... 29:30 .............. 29:30

Pobjeda Benzon 3:0, a i u bodovanju su suci bili prilično ujednačeni - pogotovo sudac A i sudac C.


Finale, -75 kg
Marko Benzon (Pit Bull) - Tomislav Rudan (P.K.IV- Šibenik) - 2:1
I opet izjednačena borba, i opet gotovo identične ocjene sudaca. Evo pregleda:

Lijevi bodovi - Benzon / Desni bodovi - Rudan
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene... Bod - Ocjene... Bod - Ocjene
1. .5:4 .... 10:9 ..... 5:7 ..... 9:10 ..... 2:4 .... 9:10
2. .3:3 ... 10:10 .... 5:5 .... 10:10 .... 4:5 .... 10:9
3. .7:7 ... 10:10 ... 11:7 .... 10:9 ..... 7:7 .... 9:10
Uk ........ 30:29 ............... 29:29 .............. 28:29

Već nekoliko puta ponovljena ocjena borbi kada su u igri Pitbullovci. Benzor snažnijeg udarca, Rudan bolji tehničar - više udara, ali Benzon bolje blokira, Benzon manje udara, ali su mu udarci učinkovitiji. Sve u svemu, ponovno vrlo ujednačena borba.


Četvrtfinale, +91 kg
Valentino Venturini (King-Poreč) - Ivica Ivić (Klana-Klana) - KO 1.r.

Ova je borba knock outom Ivića u 37 sekundi prve runde. Reklo bi se čisto. Međutim, iz kuta Ivića su naknadno došli protestirati da je Venturini Ivića udario laktom i da je to izbacilo Ivića. Pokazivali su snimku, na kojoj, kažu (osobno je nisam imao prilike vidjeti), jasno se vidi udarac laktom.

Ovdje bih samo želio napomenuti - u WAKO pravilima izričito piše da se video snimka ne može prihvatiti kao dokaz za žalbu. I isto tako, taj udarac nije vidio niti jedan od 4 suca - centralni i tri bodovna - a to znači, kad oni nisu vidjeli - nije se ni dogodilo, ma koliko god to bila i ne bila istina. Taj udarac laktom nije vidio niti Ivićev kut, pa je upitna i snimka, tko zna što se vidi, a što se ne vidi, a što se pretpostavlja?


Polufinale, +91 kg
Zoran Dorčić (Klana-Klana) - Valentino Venturini (King-Poreč) - 3:0

Na konačni rezultat ove borbe jedan je komentator imao primjedbu: "... samo nije se radio cirkus pa se onda to ne broji." Da, Leonardo Komšić nije radio cirkus, ali se je žalio. Međutim, vrlo zanimljivo je bilo da su sva tri suca identično ocijenila ovu borbu - pogledajte, bez potrebe da se tu što ekstra komentira.







Borba je završila jednoglasnom i nepodijeljenom odlukom sudaca 3:0 za Zorana Dorčića, a može se reći da je Venturini izgubio zbog nedovoljnog broja udaraca nogom u prve dvije runde, zbog čega je zaradio negativan bod na kraju druge runde. To je bilo presudno.


I na kraju - mislim da više ovu temu ne treba širiti, barem ne s moje strane. Naravno da su komentari dobro došli. Sada se bacam na pripremu i objavu slika (nažalost nije bilo vremena do sada), a imam i izvještaj Neviđenog iz 8a koji je bio na natjecanju i na svoj način sastavio izvještaj.

Eto.


- 23:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #