KICKBOXING

ponedjeljak, 23.03.2009.

A što smo to vidjeli u devetom Obračunu?

Ovih se dana puno piše o devetom obračunu u ringu. Definitivno, ocjene su vrhunske, komentari po forumima gotovo pa jednoglasni u odličnoj ocjeni, a pokoji lošiji komentar je više slika ljubomore nekog čangrizavog forumaša nego stvarna ocjena viđenog.

Oni što je meni osobno posebno drago bilo jeste - vidjeti lijepi opis borbi koje je napisao Ivan "Loreia", forumaš kojeg već duže srećem u ovom virtualnom forumskom svijetu. Vidim da prati moje izvještaje, a mogu reći da i ja pratim njegove postove i izvještaje i da se većinom slažemo. Hvala na lijepom komentaru. I, samo poruka - nadam se da ćemo se upoznati i u onom pravom svijetu.

A da ja ne bih izmišljao toplu vodu, prenosim u cijelosti komentar Ivana Loreie, ali i dodajem neka svoja viđenja i podatke koje sam prikupio. Također, ubacujem i još neke slike.


Collizion Elimination premašio očekivanja



Sinoć je pred 9000 gledatelja održan borilački spektakl „Obračun u ringu 9“, do sada najveći (18 borbi) i najposjećeniji turnir održan u Splitu.

U prekrasnom ozračju Spaladium arene, mogli smo vidjeti dva K-1 turnira, dvije atraktivne MMA borbe i mnoštvo zanimljivih prestižnih borbi. Uz sjajnu organizaciju Marka Žaje, publika je uživala u ovoj poslastici, a jedina zamjerka se može istaknuti za ukupnu duljinu trajanja jer je priredba završila tek u 1h u jutro.

U svakom slučaju, ovakav turnir najbolja je pozivnica za sljedeću godinu, jer priredba „Obračun u ringu“ iz godine u godinu podiže ljestvicu i kvalitete i kvantitete. Deveta inkarnacija ovog turnira najbolji je odgovor na pitanje kojeg je cijenjeni forumaš Lot 333 postavio prije dvije godine:

„Nema privilegije ni Marko Žaja – sljedeća priredba mora biti bolja, veća, najveća – a može li se? Budimo realni – ne može, pomirimo se s jednom normalnom priredbom s dobrim borbama, a to je ono što publika voli – dobre i poštene borbe koje će pokazati svu ljepotu kickboxinga. Može li se? E to se svakako može i siguran sam da će se moći.“

Dragi Lote, ne samo da može bolje, nego je sinoć održan najbolji borilački turnir ikada u Splitu.


Krenimo redom:

1. K1 Prestige, -52 kg, 3x2 min
Željna Piteša (Cro) - Eva Voraberger (Aut) 3:0

Dominantna od početka do kraja, Željana odnosi zasluženu pobjedu.

Jednoglasnom odlukom sudaca (30:27, 30:27, 30:27) - pobjeda na bodove 3:0


























2. K1 Prestige, -70 kg, 3x2 min
Nives Radić (Cro) - Edita Lešnik (BiH) 3:0.

Radić je cijeli meč kontrolirala borbu, kickovima i direktima je pogađala svoju protivnicu sve tri runde, a da pri tom nije primila gotovo niti jedan jači udarac. Uz to je prošao i jedan high kick sredinom druge runde, nakon kojega je Lešnik imala brojanje. Lagan posao za sudačku trojku.

Jednoglasnom odlukom sudaca (30:27, 30:27, 30:27) - pobjeda Nives Radić na bodove 3:0
























3. K1 Prestige, -91 kg, 3x2 min
Agron Preteni (Pit Bull, St) - Toni Milanović (Ameno Gym, St) 3:0

Željno iščekivana borba u splitskim KB krugovima, dva mlada i uspješna borca će se predstaviti domaćoj publici. Obojica su dobili veliki pljesak oduševljene publike i obojica su imali velike grupe svojih navijača koji definitivno nisu ostali razočarani sjajnom predstavom oba borca.

Težak meč, jakog tempa od samog početka, uz puno izmjena. Prva runda runda je podjednaka, a u drugoj Milanović polako pronalazi svoj ritam, pogađa više čistih udaraca i dobija rundu. U pauzi između druge i treće rundu, vidi se veći umor kod Pretenija. Milanović ga čeka na sredini ringa i prije nego je gotova pauza.

Međutim, Pretenija su dobro osvježili u kutu i Argon otvara treću rundu agresivno, Milanović uzvraća low kickovima, ali Preteni pokazuje više inicijative i dobija treću rundu.

U izjednačenom meču, Preteni odnosi tijesnu, ali jednoglasnu odluku 3:0
(29:28, 30:28, 29:29-prednost Preteni). Odluku je publika popratila salvama zvižduka, nezasluženo jer su suci vrlo profesionalno odradili svoj posao.
























4. K1 Prestige, -86 kg, 3x2 min
Marko Deša (Cro) - Dejan Tavčar (Slo) , KO, rd 1

Kakav meč!

Deša napada Tavčara, ali pri tom posve zaboravlja dignuti ruke i štititi bradu. To ga košta knockdown-a nakon što je naletio na direkt slovenskog borca. Deša je vidno uzdrman, ima problema dignuti se na noge i nastaviti meč. Ipak, nastavlja dalje.

Tavčar je uvjeren da je meč gotov, zalijeće se na Dešu bez ikakvog guarda i sada se ponavlja ista scena samo što su promijenjene uloge. Dešin direkt ravno u Tavčarovu bradu je razoran i Slovenac nije u stanju nastaviti meč. Manje od dvije minute (1:49 min) vrlo intenzivne borbe koja je digla publiku na noge.


Sudačke liste su pokazale da je do trenutka KO, Deša imao bodovnu prednost i to: 6:4, 6:5, 5:3.

U razgovoru nakon meča, Tavčar je rekao da niti ne zna što se dogodilo. Mislio je da je Deša nokautiran i krenuo po nokaut pobjedu. Nije znao ni čim ga je Marko pogodio, ni u koji dio tijela je primio udarac. Tvrdio da je OK, ali nije baš izgledao „svoj“, cijelo vrijeme je radio tikove glavom. Jako težak i jako atraktivan nokaut.
















































5. K1 MAX Super Fight, -70 kg, 3x3 min
Walid Haddad (Alg/Fra) - Barbu Mihil (Rom) 3:0

U teškom i monotonom meču Rumunj Barbu u dodatnoj rundi pobjedio Walida. Zaista težak meč za obojicu. Razmjene su bile uglavnom udarac za udarac, bez serija. Jak tempo do kraja je pokazao izvrsnu fizičku pripremljenost oba borca.

Nakon 4. runde bodovni scor je bio: 38:38-prednost Barbu, 39:38 i 40:39


K1 MAX KVALIFIKACIJE

6. K1 Max Rezervna borba, -70 kg, 3x3 min
Luka Tomić (Cro) - Marijo Marković (BiH) 3:0

Rezervna borba turnira.
Neobična borba, sve tri runde su počinjale jako mlako, polako dobijale na tempu i tek pred kraj runde je bio pravi „fight“. Tomić je zasluženo dobio u čvrstom meču, plasirao je više udaraca i kontrolirao veći dio borbe.


Jednoglasnom odlukom sudaca 3:0 (30:27, 30:27 i 30:28) pobjeda Luka Tomić.


7. K1 Max Collizion - kvalifikacije - polufinale, -70 kg, 3x3 min
Frane Radnić (Cro) - Mirko Vorkapič (Slo) 3:0

Rutinska pobjeda Pit Bulla. U čistoj pobjedi i uz kontrolu meča, bez ozljeda i suvišnog umora, Frane Radnić ide dalje u finale turnira. Vorkapič se pokazao kao jako, jako čvrst borac, ali Radnić mu nije dao „disati“. Cijeli meč Frane je pritiskao protivnika i sa distance je imao jako dobru kontrolu borbe. Vorkapič je najbolje izgledao sa poludistance u onom dijelovima kada su ulazili u „brawl“. Međutim to nije bilo dovoljno, nije napadao Radnića low kickovima, i na taj način je omogućio Radniću da skuplja bodove sa kickovima i da vodi borbu sa distance. Radnić je mudro priveo borbu kraju, bez srljanja, jako strpljivo i odluka sudaca je bila jedina moguća.

Odluka sudaca je bila jednoglasna - 3:0 (30:27, 30:27, 30:28) - pobjeda Frane Radnić i plasman u finalni dio ovog K1 Max Collizion kvalifikacijskog turnira.


8. K1 Max Collizion - kvalifikacije - polufinale, -70 kg, 3x3 min
Duba Barradas (Por) - Tounkara Bakary (Fra/Alg) 3:0, nakon dodatne runde

“Jači“ polufinalni par je odradio zaista težak meč.

Portugalac je otvorio meč vrlo agresivno i dobija prvu rundu, Bakary je bio pasivan cijelu prvu rundu. Tek u drugoj rundi francuz konačno završava fazu „sondiranja terena“ i počinje se boriti. Uz dosta razmijenjenih teških udaraca, ovo je podjednaka runda. Tek u trećoj rundi obojica daju sve od sebe, vrlo intenzivna borba rezultira jednim kaznenim bodom za Portugalca i atraktivnom zadnjom rundom.

I dok većina gledatelja očekuje sudačku odluku u korist Portugalca, sudačka trojka i supervizor g. Igor Jusko dosuđuju dodatnu rundu. U dodatnoj rundi, najboljoj u meču, uz najviše izmjena, Barradas je konkretniji i odnosi pobjedu jednoglasnom odlukom.


Bodovne sudače liste pokazale su: 38:39, 40:38, 39:39-prednost Barradas - pobjeda Duba Barradas i plasman u finalni dio ovog K1 Max Collizion kvalifikacijskog turnira.


K1 KVALIFIKACIJE, +91 kg

9. K1 Rezervna borba, +91 kg, 3x3 min
Damir Tovarović (Cro) - Rok Štrucl (Slo), pobjeda Štrucla, KO, rd 3

Dobar fight, u kojemu su oba borca imala svoju priliku dobiti meč.

Štrucl je na početku meča inteligentno koristio lowkickove, ali je kasnije posve odustao od lowkickova i prihvatio „brawl“ sa Tovarovićem. U jednoj od razmjena Štucl je čak završio na podu i imao brojanje. Međutim, ni nakon toga nije odustao od klinča i poludistance.

S druge strane Tovarović je, neočekivano, koristio i kickove, ali nije uspio pronaći put do Štruclove brade. I tada dolazi treća runda. Na samom početku, Štrucl pogađa high kick nakon kojeg Tovarović ostaje na podu.

Nakon meča, Štrucl se ne uspijeva smiriti, penje se na ogradu i svojim slavljem provocira publiku. U tom trenutku dnevna politika prevladava nad sportom i u ring lete sve moguće boce piva i mineralne vode, „Rickson-Zulu 1984.g. style“. Zaista ružan prizor. Trebalo je proći neko vrijeme da se situacija smiri, a Štrucla su redari morali izvući iz dvorane.


Do knockouta u 24 sekundi 3. runde, sudačke liste pokazuju: 20:18, 20:18 i 19:19.


10. K1 Collizion - kvalifikacije - polufinale, +91 kg, 3x3 min
Gordan Jukić (Cro) - Patrick Berger (Aut) 3:0

Teška borba u kojoj je Berger pokazao i veliko srce i sjajnu kondiciju. Prva runda je bila podjednaka, ali već u drugoj rundi Jukić polako kondicijski pada. Berger to jasno osjeća i u trećoj rundi austrijanac dominira nad iscrpljenim Jukićem. Čista pobjeda Bergera.

U izjavi za medije, Marko Žaja je objasnio da je Jukić imao zdravstvenih problema zadnjih deset dana. Mučile su ga astma i alergije. Taj podatak dosta objašnjava lošu izvedbu Jukića unatoč zdušnom navijanju splitske publike.


Bodovne liste pokazale su podijeljenu odluku sudaca 1:2 (28:29, 28:29, 29:28) - pobjeda Patrick Berger i plasman u finalni dio ovog K1 Collizion kvalifikacijskog turnira.


11. K1 Collizion - kvalifikacije - polufinale, +91 kg, 3x3 min
David Dancrade (Fra) - James Phillips (Ger/Usa), TKO, rd 3

Borba koja je trebala biti poslastica turnira, pomalo je razočarala. Dancarde jednostavno nije bio kondicijski spreman. S duge strane, Philips je opet demonstrirao svoj staloženi stil, sustavno je razbijao protivnika, strpljivo čekajući priliku za napade, puno se kretajući. Više puta je pritisnuo Dancardea u kut u tamo ga napadao izvrsnim koljenima i boksačkim serijama. Prvo brojanje za Francuza događa se već u prvoj rundi. Nakon trećeg brojanja u trećoj rundi Dancarde više nema snage za nastavak i sudac prekida borbu.

Čista dominacija Philipsa, Dancarde je u cijelom meču pokazao samo svoj strašan midkick. Publika je oduševljena i Philipsovom izvedbom i izgledom u stilu Željka Keruma, pa navijanje „Željko, Željko“ odjekuje dvoranom cijelo vrijeme trajanja meča.


Rezultatski borba je zabilježena kao pobjeda s TKO u 3. rundi, a do treće runde rezultat je bio: 18:20, 20:19, 20:20. Pobjeda James Phillips i plasman u finalni dio ovog K1 Collizion kvalifikacijskog turnira.


SUPER FIGHTS

12. MMA / Slobodna borba, -93 kg, 2x5 min
Stipe Bekavac (Cro) - Ivan Dimitrov (Slk), pobjeda Bekavca, KO, rd 1

Ljepotica večeri!

Na samom početku Dimitrov vrši jak pritisak boksačkim tehnikama, pa Bekavac spušta borbu u parter. Nakon kratkog „rolanja“ Stipe gotovo hvata RNC, ali mu se protivnik izvlači i podiže na noge. Ništa zato, Stipe ga opet obara na pod, a nakon još jednog podizanja na noge slijedi razoran HK i najteži knockout večeri. Svi su se sjetili Mirka Filipovića i njegovog LHK. Sjajna predstava Bekavca, visok tempo borbe i raznoliki repertoar tehnika oduševili su publiku.

Kada se Dimitrov nakon nekoliko minuta podiže na noge, dobija pljesak publike.





13. K1 Super Fight, +91 kg, 3x3 min
Domagoj Ostojić (Cro) - Mihaita Golescu (Rom), 2.5:0.5

Borba divova. Buco već u prvim sekundama borbe prima nekoliko direkata u bradu, vidno je ošamućen i nakon još jednog krošea pada na pod, brojanje za Bucu. Buco je jako klimav na nogama, „glava“ je tu, ali ga noge slabo slušaju. Golescu ga napada, ali u svojima napadima ne štiti bradu i Buco ga pogadja direktom nakon kojeg ide brojanje za Rumunja.

Do kraja borbe, Buco je vidno iscrpljen, tetura i teško se bori, ali ogromnom snagom volje drži se u borbi i iako je „grogi“ vodi meč, zadaje nešto više udaraca, za što ga sudačka trojka nagrađuje pobjedom 2.5:0.5
(30:30, 30:28, 29:28)


14. MMA / Slobodna borba, -95 kg, 2x5 min
Igor Pokrajac (Cro) - Roderik Jambor, TKO rd 2.

Rutinska pobjeda Pokrajca. Odmah na početku Pokrajac baca protivnika na pod, iz side-mounta prelazi u full-mount i iz dominantne pozicije dobija. Slovak nije bio jače ozlijeđen, ali se nije aktivno branio pa je sudac u ringu nakon 3:32 min opravdano prekinuo borbu.


15. K1 Super Fight, +91 kg, 3x3 min
Marko Tomasović (Cro) - Milan Dašić (Srb/Ita), TKO, rd 2

Tomasović se pokazao kao prejak protivnik za Dašića. Tehničkim nokautom u drugoj rundi razbio mu je sve iluzije o pobjedi. Razlika u klasi bila je vidljiva od prve sekunde. Čista dominacija i rutinska pobjeda Tomasovića. Bilo je samo pitanje koliko Dašić može izdržati.

Suci su bili jednoglasni do 3. knock downa u 2 rundi - nakon 2:02 min: 10:9, 10:8, 10:9 i apsolutna prednost Tomasovića u dvije minute druge runde.



16. K1 Super Fight, +91 kg, 3x3 min
Stefan Leko (Ger/Cro) - Raul Catinas (Rom), KO, rd 1

Već u prvoj rundi Stefan Leko pokleknuo je pred jakim naletima Rumunja Catinasa i izgubio meč nokautom. Stefan jednostavno nije sličio na sebe. Rumunj ima razorne krošee, od kojih se Stefan nije uspio obraniti.

Borba je trajala jako kratko (2:35 min) i publika je ostala jako, jako razočarana. Koliki je Leko mamac za publiku, najbolje se vidjelo po tome što je barem četvrtina publike napustila dvoranu nakon njegovog nastupa.


Do knockouta i sudački bodovi su pokazali prednost Catinasa: 3:6, 4:6, 4:5. A pogledajte borbu u sljedećem vido clipu:




K1 FINALE

17. K1 Collizion - kvalifikacije - finale, +91 kg, 3x3 min
James Phillips (Ger/Usa) - Patrick Berger (Aut), 3:0

Težak meč za oba borca, Berger je imao ozlijeđenu nogu već u prvoj rundi, ali veliko srce i vrhunska fizička sprema su mu pomogli da izgura meč do kraja. Philips ga nije uspio dovršiti iako se svojski trudio, boksačke serije od kojih je Dancrade padao na pod, austrijanac je pretrpio bez pokazivanja znakova slabosti. Na kraju, Philips je znalački priveo meč kraju i zasluženo osvojio turnir. Kao i prije dvije godine, Philips je pokazao veliki potencijal i publika je uživala u njegovim borbama.

Suci su bili jednoglasni - 3:0 (29:30, 28:30, 28:29) - pobjeda James Phillips i plasman u finalni Europski K1 Collizion turnir.


K1 MAX FINALE

18. K1 Collizion - kvalifikacije - finale, +91 kg, 3x3 min
Frane Radnić (Cro) VS Duba Barradas (Por), 3:0

Rezultatom 3:0, te nakon dodatne runde, suci su pobjednikom K-1 Max turnira proglasili Franu Radnića.

Meč u kejmu je Barradas bio bolji u neparnim, a Frane u parnim rundama. Radnić je bio u velikim problemima nakon jednog koljena Barradasa, ali je kraj runde omogućio Frani da se oporavi, dođe do zraka i nastavi meč. Nakon tri runde, Barradasa je ostavio nešto bolji dojam, ali nedovoljno za pobjedu. Suci dosuđuju dodatnu rundu u kojoj Frane dominira i osvaja turnir. Znak da veliko slavlje može početi. Frane je na ramenima svoj trenera, pobjednički pehar predaje mu Thompson, pjevač uz čije pjesme Frane izlazi u ring.

Na bodovnim listama borba je izgledala ovako: u regularnom dijelu 30:28, 30:28 i 28:29. Supervisor g. Igor Jusko određuje 4. dodatnu rundu u kojoj su suci bili jednoglasni: 10:9, 10:9 i 10:9 pa je Frane Radnić pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca 3:0 (40:38, 40:39, 38:38-prednost Radnić) i tom pobjednom Radnić se plasirao u finalni Europski K1 Collizion turnir.

I to je to, u 1h u jutro, završava najbolji i najveći „Obračun u ringu“ do sada.

Izvještaj završavamo lijepom najavom iz usta Marka Žaje: „Ako smo ove godine skupili 9000 ljudi u Spaladium areni, onda sljedeće godine možemo skupiti i 11000“

Jedva čekamo.

Ivan "Loreia"



A ja još dodajem.
Ostale slike i još neki komentari su u pripremi, pa ću vrlo skoro nadopuniti ovaj post.


- 23:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #