KICKBOXING

četvrtak, 31.12.2009.

Sretna Nova

Svim čitateljima i posjetiteljima ovoga moga bloga, svim ljubiteljima kickboxinga, sportašima, kickboksačima i kickboksačicama, svim ljudima dobre volje i svim blogerima želim

Sretnu Novu 2010. godinu


s puno zdravlja, sreće, ljubavi bližnjih i dragih te sportskog i svekolikog osobnog uspjeha.

Čitamo se i u Novoj.

Vaš i radi Vas Lot333


- 10:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 30.12.2009.

Bravo najboljima, zaslužili ste

Na današnjoj zatvorenoj sjednici hrvatske Vlade, donešena je odluka o isplati nagrada sportašima za vrhunske sportske rezultate u 2009. godini. Ukupno je dodijeljeno 9,3 milijuna kuna.

Među nagrađenima su i kickboksači i kickboksačice koji su dobili vrlo lijepe novčane nagrade za osvojene zlatne medalje na Svjetskim kickboxing prvenstvima. To su:

Željana Piteša za osvojenu titulu svjetske prvakinje u low kicku, -56 kg na Svjetskom prvenstvu u Villachu, Austrija - (19.-25.10.2009.)

Nives Radić za osvojenu titulu svjetske prvakinje u low kicku, -70 kg na Svjetskom prvenstvu u Villachu, Austrija - (19.-25.10.2009.)

Ana Znaor za osvojenu titulu svjetske prvakinje u light contactu, -70 kg na Svjetskom prvenstvu u Villachu, Austrija - (19.-25.10.2009.)

Boris Mišković za osvojenu titulu svjetskog prvaka u light contactu, -94 kg na Svjetskom prvenstvu u Villachu, Austrija - (19.-25.10.2009.)

Pero Gazilj za osvojenu titulu svjetskog prvaka u semi contactu, -94 kg na Svjetskom prvenstvu u Lignano Sabbiadoro, Italija - (24.-29.11.2009.)

i opet, drugi puta Boris Mišković za osvojenu titulu svjetskog prvaka u semi contactu, +94 kg na Svjetskom prvenstvu u Lignano Sabbiadoro, Italija - (24.-29.11.2009.)

Naravno, novčano su nagrađeni i njihovi treneri.


Kako se kaže u priopćenju sa 34. sjednice Vlade RH koje cijelo možete pročitati OVDJE, dodijeljene su sljedeće novčane nagrade:

...
Za zlatnu medalju osvojenu na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu u disciplinama light contact, low kick i K1 dodijeljen je iznos od 360.000,00 kuna. ... 180.000,00 kuna dodijeljeno je za zlatne medalje osvojene na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu u disciplinama semi contact, full contact, glazbene forme i aero kickboxing.
...


Bravo, čestitam, zaslužili ste.

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 29.12.2009.

Vlada smanjuje nagrade za sportaše

Evo, na službenim stranicama Vlade RH može se pročitati prjedlog nove uredbe o nagrađivanju sportaša za postizavanje vrhunskih sportskih rezultata

Izdvajam iz obrazloženja, a u kojem sve piše i sve je jasno:

OBRAZLOŽENJE PRIJEDLOGA UREDBE O KRITERIJIMA ZA DODJELJIVANJE DRŽAVNIH NAGRADA ZA VRHUNSKA ŠPORTSKA POSTIGNUĆA
...
U odnosu na važeću Uredbu o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska športska postignuća (»Narodne novine«, br. 40/2007.), ovom Uredbom preciznije su definirani kriteriji za dodjeljivanje državnih nagrada, te su jasnije naznačene razlike između nagrada koje se dodjeljuju i nagrada koje se mogu dodijeliti.

Naime, državne nagrade dodjeljuju se za osvojene zlatne, srebrne i brončane medalje, odnosno osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto, na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i olimpijskim igrama gluhih, te osvojene zlatne, srebrne i brončane medalje odnosno osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto, na svjetskim i europskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim športovima i disciplinama te u olimpijskim športovima i disciplinama za gluhe.

Državne nagrade se mogu dodijeliti za osvojenu zlatnu medalju, odnosno prvo mjesto, na svjetskim i europskim seniorskim prvenstvima u neolimpijskim športovima i u neparaolimpijskim športovima s duljom tradicijom u Republici Hrvatskoj. Neolimpijski športovi s duljom tradicijom u Republici Hrvatskoj sukladno ovoj Uredbi su neolimpijski športovi u kojima se kontinuirano natječe 30 i više godina do dana stupanja na snagu ove Uredbe. Neparaolimpijski športovi s duljom tradicijom
u Republici Hrvatskoj sukladno ovoj Uredbi su neparaolimpijski športovi u kojima se kontinuirano natječe 15 i više godina do dana stupanja na snagu ove Uredbe. Popis športova koji ispunjavaju navedene kriterije Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa donosi na prijedlog Hrvatskog
olimpijskog odbora i Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Osim toga, državne nagrade se mogu dodijeliti u slučajevima kada športsko postignuće ima osobitu međunarodnu vrijednost i značaj. U ovom prijedlogu Uredbe postignuća osobite međunarodne vrijednosti i značaja su: oboren svjetski rekord na seniorskim natjecanjima u olimpijskim športovima i disciplinama, paraolimpijskim športovima i disciplinama te olimpijskim športovima i disciplinama za gluhe i osvojena zlatna medalja na svjetskom i europskom prvenstvu u neolimpijskim odnosno neparaolimpijskim disciplinama u olimpijskim i paraolimpijskim športovima i olimpijskim športovima za gluhe.

Uredbom, odnosno Tablicom koja je sastavni dio ove Uredbe, točno su navedeni novčani iznosi nagrada koji se dodjeljuju športašima, športskim ekipama, trenerima i djelatnim stručnim športskim osobama, u pojedinačnim i ekipnim športovima, ovisno o rangu (olimpijske igre,
paraolimpijske igre, olimpijske igre gluhih, svjetska i europska natjecanja) i vremenskom ciklusu natjecanja (četverogodišnji, dvogodišnji i godišnji) u olimpijskim odnosno neolimpijskim športovima.

Polazeći od trenutne gospodarske situacije, smjernica Vlade Republike Hrvatske, Uputa za izradu prijedloga Državnog proračuna za razdoblje 2010. do 2012., iznosa sredstava za dodjelu državnih nagrada osiguranih u razdjelu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2010. godinu te analize dodjeljivanja državnih nagrada za vrhunska športska postignuća u 2009. godini, u odnosu na trenutno važeću Uredbu, smanjeni su novčani iznosi državnih
nagrada.

Osim navedenog, u obzir su uzeti i komparativni podaci o visini nagrada u nekim zemljama Europske unije. Primjerice, za zlatnu olimpijsku medalju u pojedinačnim športovima, Vlada Republike Hrvatske je sukladno važećoj Uredbi športašu dodjeljivala 208.000,00 kuna, dok je nagrada za isto postignuće, preračunato u hrvatskim kunama, u Njemačkoj iznosila 108.750,00 kuna, Danskoj 94.000,00 kuna i Austriji 94.250,00 kuna.

U predloženoj Uredbi za zlatnu olimpijsku medalju u pojedinačnim športovima športašu se dodjeljuje 104.000,00 kuna.


Cijelu Uredbu s priloženom tablicom možete vidjeti OVDJE

Sve u svemu - Vlada je prepolovila nagrade i to je loša vijest, a dobra vijest je što se uredba odnosi samo na 2010. godinu, pa za nadati se da će za 2011. biti bolje.

Zašto ne?

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 26.12.2009.

Nema love, neće je ni biti

Ova godina, koja je eto na izmaku (i trajanja i snaga) financijski je hrvatskim kickboksačima bila teška, a na žalost iduća će biti još teža.

Evo kako na to gleda g. Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, koji je o tome dao širi interwiev:




Iz teksta bih izdvojio nekoliko naglasaka:

Sve češće se spominje povratak hrvatskog sporta u amaterizam. Kako to komentirate?

– Vrlo otvoreno ću reći da nas u nekim sportovima sigurno čeka reamaterizacija, odnosno ono što mi zovemo »danski model«. Riječ je o kombinaciji amaterizma i profesionalizma koja je neizbježna, čak i u istim ekipama. Jednostavno, naše gospodarstvo ne može isfinancirati stupanj profesionalizma kakav danas postoji u Hrvatskoj. Ipak, nije sve baš tako crno, to ima i svojih dobrih strana. Kao prvo, vratit ćemo se na razinu koja je primjerena trenutnoj financijskoj moći hrvatskog gospodarstva. Svi će se morati spustiti na ono što hrvatska može podnijeti. Zatim, smanjit će se i broj stranaca, a samim time će naši mladi sportaši i sportašice dobivati više prilika za dokazivanje i stasanje.

Je li do takve situacije došlo zbog recesije ili zbog »divljanja« čelnika nekih klubova?

– Tu ima i jednog i drugog. U sportu, kao i u svemu drugom u životu, postoji kontinuitet. U želji da se napravi što bolji sportski uspjeh klubovi su pokušavali privući strana pojačanja za koja su vjerovali da ih mogu dovesti do ciljanog rezultata. Problem je nastao zbog procjepa između realnog prihoda i obećanog davanja. Jednostavno, došlo je do situacija u kojima se ugovori nisu mogli ispoštovati. Zbog toga su mnogi klubovi ponovo otvorili ugovore sa svojim igračima i pokušali ih svesti u realne okvire.

Može li se teška financijska situacija odraziti na razvoj, a samim time i uspješnost hrvatskog sporta?

– Mi smo u ovoj godini smanjili primanja administrativnom sektoru, ali nismo dirali u sredstva za sportaše i njihove trenere. HOO financira sedamdeset vodećih trenera u hrvatskom sportu, na našem platnom spisku jedino nema Slavena Bilića, i to zbog korektnosti HNS-a. Svi ostali su u našim programima, od Line Červara, do Ante Kostelića. Dogovorili smo se da ćemo zaustaviti sve nebitne investicije i smanjiti sve moguće troškove, kako bi imali dovoljno sredstava za sportaše i njihove trenere. U 2009. to se pokazalo kao odlično rješenje, jer godinu smo zaključili na pozitivnoj nuli. HOO u ovom trenutku nema ni kune dugovanja. Istu strategiju primijenit ćemo i za iduću godinu. Dakle, vjerujem da u 2010. nećemo imati financijskih problema.

...

Velik dio sportskih saveza pod kapom HOO-a potresaju učestali sukobi na svim relacijama. Može li ti problemi biti riješeni u bliskoj budućnosti?

– Često govorim da kod nas projekti uvijek padaju na osobnoj, a ne na ekonomskoj razini. Ovdje je neke projekte vrlo teško provesti, jer uvijek je pitanje tko s kim razgovara, tko ima kakvu političku ili neku drugu opciju... Uloga HOO-a zbog toga je vrlo složena. Uvijek apeliramo na to da svi u hrvatskom sportu, počevši od mene, moraju znati da su tu isključivo zbog sportaša i njihovog uspjeha. Naša je uloga da im stvorimo optimalne uvjete za rad i pripremu. Očekujem da će tako i biti u nadolazećem razdoblju.


Cijeli članak možete pročitati OVDJE


Mogu samo reći da što se amaterizma tiče - kickboksači to jako dobro poznaju i žive s time. Tako da s te strane ne bi trebalo očekivati posebne probleme.

Međutim, nije samo stvar Hrvatskog olimpijskog odbora i njegovog financiranja, ili bolje reći sufinanciranja hrvatskog sporta. Činjenica je da se kriza zavukla u sve pore našega života, od gospodarstva do lokalne samoprave, pa sve do sponzora. E, tu se mogu očekivati "niski udarci" hrvatskom sportu, a time i kickboksačima.

Na žalost realno je za očekivati da će se smanjiti sufinanciranje klubova od strane sportskih zajednica, a i da će pojedini sponzori još manje dotirati klubove i sportaše. E, tu bi mogao biti problem.

Ali, kako je sve u životu borba, biti će i borbe za preživljavanje, a što se borbe tiče - e, tu su kickboksači "na svom terenu". Ili, kako netko reče - "ništa kod nas nije uspjelo, pa neće ni ova kriza.

Eto.


- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.12.2009.

Sretan Božić


Svim kickboksačima i kickboksačicama, svim čitateljima i posjetiteljima ovoga moga bloga, svim zaljubljenicima u kickboxing, a i svima ostalima od srca čestitam i želim sretan Božić.

Vaš Lot333

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 23.12.2009.

I kickboksači u izboru najboljih


Lijepo je neki dan bilo gledati 2. program HTV-a. Imali smo prilike pratiti svečanost proglašenja najboljih sportaša u 2009. godini. I lijepo je bilo vidjeti da su među najboljima u Hrvatskoj nominirani i kickboksači. Eto, pogledajte kako je to teklo.


Blanka Vlašić i Ivan Kljaković-Gašpić sportaši godine


Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta, atletičarka Blanka Vlašić i jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić izabrani su za sportašicu i sportaša godine u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), dok su najbolja sportska ekipa i momčad u 2009. ženska stolnoteniska i muška rukometna reprezentacija.

"Teška su vremena, ali ne i za hrvatske sportaše na koje moramo biti ponosni za sve ostvarene uspjehe u 2009. Naši sportaši su ove godine osvojili 415 odličja u seniorskoj i juniorskoj kategoriji, a večeras ih je za nagrade bilo nominirano čak 70 u 28 sportova", kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Proslava Velikog dana hrvatskog sporta, kojim se tradicionalno obilježava priznanje krovne organizacije hrvatskog sporta od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), započela je velikim pljeskom u Hrvatskome narodnome kazalištu u Zagrebu stolnotenisačici Sandri Paović, koja se 11 mjeseci nakon teške nesreće u subotu vratila u domovinu i nazočila je svečanosti. Posebno je emocionalan bio trenutak kada su se s pozornice Sandri zahvalile njezine kolegice iz reprezentacije s broncom sa Europskog prvenstva kao najbolja ekipa, a potom su joj svoju nagradu najuspješnije momčadi poklonili i rukometaši, srebrni na SP-u održanom u Hrvatskoj.

Blanka Vlašić je i drugu godinu zaredom proglašena za sportašicu godine, ali je priznala da je ove godine nagradu primila s – guštom, a ujedno je proglašena i najuspješnijom promicateljicom Hrvatske u svijetu.
"Lani je nakon Igara u Pekingu sve bilo nekako nedorečeno i nisam se baš dobro osjećala kada sam na ovoj istoj bini primala nagradu. Sada je sve zasluženo, uživam i nadam se da će se ponoviti ovako dobra godina", kazala je svjetska prvakinja u skoku uvis.

Ivan Kljaković-Gašpić je prvi puta osvojio nagradu za najboljega sportaša, a splitski jedriličar je u 2009. osvojio europsko zlato i svjetsku broncu u olimpijskoj klasi finn.

Najveće hrvatske sportske nade su europska juniorska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković i europski juniorski boksački prvak Dino Mansour. Nagrada za trenera godine otišla je trenerskom paru Blanke Vlašić - Jošku Vlašiću i Bojanu Marinoviću

Dobitnici najviše nagrade HOO-a, koja nosi ime proslavljenog kanuista Matije Ljubeka, za 2009. godinu su košarkaški trener Boris Sinković, rukometni sudac i instruktor Lujo Gyöeri, nogometni sudac i umirovljeni sudac Vrhovnog suda Stanko Hautz, te Kineziološki fakultet u zagrebu i Boksački klub Borovo iz Vukovara. Najveći autoritet na polju borbe protiv dopinga u Hrvatskoj Božidar Fučkar dobitnik je Trofeja Međunarodnog olimpijskog odbora „Sport i borba protiv dopinga“, dok je bivši direktor ATP turnira u Umagu Slavko Rasberger dobitnik posebnog priznanja HOO-a za promicanje sporta.

Priznanje HOO-a za sportski pothvat godine ide članicama ženske alpinističke ekspecije na Mount Everest, dok je nogometaš Zadra Marko Rašo nagrađen priznanjem za fair-play jer je na dvoranskome prvenstvu Hrvatske u Zadru pružio prvu pomoć sucu Vladi Svilokosu, kome je pozlilo na terenu.



Izabrani i nominorani

Najuspješnija hrvatska sportašica
Blanka Vlašić


Nominacije abecednim redom:

1. Zrinka Fišer – body building; SP 1. mjesto, kategorija body fitness 163 cm – Como, Italija (15.10.2009.); SP 1. mjesto, ukupni poredak – Como, Italija (15.10.2009.);EP 2. mjesto, kategorija body fitness 163 cm – Bratislava, Slovačka (15.5.2009.)
2. Jelena Kovačević – karate; EP 1. mjesto, borbe, kategorija do 55kg – Zagreb, Hrvatska (8.-10.5.2009.)
3. Sanja Jovanović – plivanje; EP/25m bazen, 1. mjesto (svjetski rekord), 50m leđno – Istanbul, Turska (10-13.12.2009.); EP/25m bazen, 2. mjesto, 50m leđno - Istanbul, Turska (10-13.12.2009.)
4. Lidija Lijić - ronjenje; SP 1. mjesto ronjenje na dah-dinamika, Aarhus, Danska (18.-22.8.2009)
5. Tina Mihelić – jedrenje; EP 1. mjesto, klasa Laser Radial – Charlotelund, Danska (9.-16.7.2009.) SK 2. mjesto (ukupni poredak)
6. Marijana Mišković – judo; EP 3. mjesto, kategorija do 63kg – Tbilisi, Gruzija (24.-26.4.2009.)
7. Snježana Pejčić – streljaštvo; EP 1. mjesto, zračna puška 10m – Prag, Češka (19.-22.2.2009.) MI 1. mjesto, puška trostav 50m – Pescara, Italija (26.6.-5.7.2009.)
8. Branka Pereglin – streljaštvo; EP (dvoransko) 1. mjesto, samostrel - Malinska, Hrvatska (24.-29.3.2009.)
9. Željana Piteša – kickboxing; SP 1. mjesto Low kick, kategorija do 52kg – Villach, Austrija (19.-25.10.2009.)
10. Mirjana Pobor – ribolov na moru; SP 1. mjesto, udičarenje s obale - Budva, Crna Gora (10.-18.10.2009.)
11. Nives Radić – kickboxing;SP 1. mjesto low kick, kategorija do 70kg – Villach, Austrija (19.–25.10.2009.)
12. Tea Radil – ribolov na moru; SP 2. mjesto, udičarenje s obale - Hur''Ghada, Egipat (25.10.-1.11.2009.)
13. Sandra Šarić – taekwondo; SP 3. mjesto, kategorija do 67kg – Kopenhagen, Danska (14.-18.10.2009.)
14. Blanka Vlašić – atletika; SP 1. mjesto, skok u vis – Berlin, Njemačka (15.-23.8.2009.)
15. Petra Volf – karate;EP 1. mjesto, borbe, kategorija do 68kg – Zagreb, Hrvatska (8.-10.5.2009.) MI 1. mjesto, borbe, kategorija do 68kg – Pescara, Italija (26.6.-5.7.2009.)
16. Ana Znaor – kickboxing; SP 1. mjesto light contact, kategorija do 70kg – Villach, Austrija (19.–25.10.2009.)


Najuspješniji hrvatski sportaš
Ivan Kljaković Gašpić


Nominacije abecednim redom:

1. Goran Čolak - ronjenje; SP 1.mjesto ronjenje-dinamika, svjetski rekord, Aarhus, Danska (18.- 22.8.2009)
2. Danil Domdjoni – karate; EP 1. mjesto, borbe, kategorija do 60kg – Zagreb, Hrvatska (8.-10.5.2009.)
3. Duje Draganja – plivanje; EP/25m bazen, 1. mjesto, 100m mješovito - Istanbul, Turska (10-13.12.2009.); EP/25m bazen, 2. mjesto, 50m slobodno - Istanbul, Turska (10-13.12.2009.)
4. Jakov Fak – biatlon; SP 3. mjesto, 20 km – Pyeong Chang, Koreja (13.-22.2.2009.)
5. Ivan Kljaković Gašpić - jedrenje; SP 3. mjesto, klasa FINN – Vallensbeak, Danska (4.-11.7.2009.); EP 1. mjesto, klasa FINN – Varna, Bugarska (21.-29.8.2009.); SK 2. mjesto (ukupni poredak)
6. Ivica Kostelić – alpsko skijanje; SK 2. mjesto, slalom (ukupni poredak) sezona 2008/2009
7. Boris Krčmar – pikado; SP 1. mjesto, pojedinačno – Zadar, Hrvatska (20.-25.6.2009.); EP 1. mjesto, pojedinačno – Zadar, Hrvatska (20.-25.6.2009.)
8. Zoran Marenčić – streličarstvo; EP 2. mjesto, goli luk - Vorau, Austrija (16.-23.8.2009.)
9. Elvis Mihaljević – jet ski; SP 3. mjesto, expert limited – Lake Havasu City, SAD (10.-18.10.2009.)
10. Emil Milihram – kajak/divlje vode; EP 1. mjesto, C1 spust – Valtellina, Italija (23.-27.6.2009.)EP 2. mjesto, C1 sprint – Valtellina, Italija (23.-27.6.2009.
11. Boris Mišković - kickboxing; SP 1. mjesto, light contact, kategorija do 94kg – Villach, Austrija (19.–25.10.2009.)
12. Mario Todorović – plivanje; MI 1. mjesto, 50 m leptir – Pescara, Italija (26.6.–5.7.2009.)
13. Igor Vori - rukomet; SP Hrvatska (16.1.-1.2. 2009), izbor za Najkorisnijeg igrača SP 2009.
14. Natko Zrnčić-Dim – alpsko skijanje; SP 3. mjesto, super kombinacija - Val d''Isere, Francuska (3.-15.2.2009.)
15. Nenad Žugaj – hrvanje; MI 1. mjesto, grčko/rimski način, kategorija do 84kg – Pescara, Italija (26.6.-5.7.2009.)


Najuspješnija hrvatska ženska sportska ekipa
Stolnoteniska reprezentacija
Andrea Bakula, Tamara Boroš, Mirela Đurak, Cornelia Vaida


Nominacije abecednim redom:

1. Hrvatska karate reprezentacija;(Mirna Šenjug, Valerija Vujčić, Džulijana Popović); EP 3. mjesto, kate ekipno – Zagreb, Hrvatska (8.-10.5.2009.)
2. Hrvatska kuglačka reprezentacija; (Ana Bacan, Josipa Dolibašić, Natalija Graber, Marijana Liović, Željka Orehovec, Biserka Perman, Ljiljana Peroš, Ana Rukavina);SP 2. mjesto – Dettenheim, Njemačka (14.-23.5.2009.)
3. Hrvatska reprezentacija u športskom ribolovu na moru;(Ardena Bajlo, Blanka Jakić, Nada Miletić, Mirjana Pobor, Nataša Rogina, Katarina Vrcan); SP 1. mjesto, udičarenje s obale – Budva, Crna Gora (10.-18.10.2009.)
4. Hrvatska stolnoteniska reprezentacija; (Andrea Bakula, Tamara Boroš, Mirela Đurak, Cornelia Vaida); EP 3. mjesto – Stuttgart, Njemačka (13.-20.9.2009.)
5. Hrvatska reprezentacija u streljaštvu - samostrel; (Sanja Komar, Nikolina Krivanek, Tihana Odlešić, Branka Pereglin); EP dvoransko 1. mjesto, samostrel 18m - Malinska, Hrvatska (24.-29.3.2009.); EP 1. mjesto, samostrel field – Otrokovice, Češka (10.-16.8.2009.)
6. Hrvatska reprezentacija u streljaštvu – zračna puška; (Suzana Cimbal Špirelja, Sanja Kovacs, Snježana Pejčić) EP 2. mjesto, zračna puška 10m – Prag, Češka (19.–22.2.2009.)
7. Veslačka posada – dvojac bez; (Maja Anić, Sonja Kešerac), EP 3. mjesto, dvojac bez – Brest, Bjelorusija (18.-20.9.2009.)

Najuspješnija hrvatska muška sportska ekipa
Rukometna reprezentacija
Mirko Alilović, Dalibor Anušić, Ivano Balić, Denis Buntić, Ivan Čupić, Domagoj Duvnjak, Jakov Gojun, Zlatko Horvat, Mateo Hrvatin, Marko Kopljar, Blaženko Lacković, Venio Losert, Petar Metličić, Ivan Ninčević, Ivan Pešić, Denis Špoljarić, Goran Šprem, Tonči Valčić, Josip Valčić, Igor Vori, Vedran Zrnić


Nominacije abecednim redom:

1. Jedriličarska posada - (Šime Fantela i Igor Marenić); SP 1. mjesto, klasa 470 (ekipno) – Rungsted, Danska (20.-29.8.2009.); EP 1. mjesto, klasa 470 (ekipno) – Traunsee, Austrija (4.-14.6.2009.)
2. Hrvatska kajakaška reprezentacija – C1/ekipni plasman; Igor Gojić, Tomislav Lepan i Emil Milihram); EP 1. mjesto 3xC-1, spust – Valtellina, Italija (23.-27.6.2009.); EP 2. mjesto 3xC-1, sprint – Valtellina, Italija (23.-27.6.2009.)
3. Hrvatska košarkaška reprezentacija - (Lukša Andrić, Petar Babić, Marko Car, Jure Lalić, Drago Pašalić, Damir Rančić, Damjan Rudež, Krunoslav Simon, Rok Stipčević, Ante Tomić, Jakov Vladović, Luka Žorić) MI 1. mjesto – Pescara, Italija (26.6.–5.7.2009.)
4. Hrvatska plivačka reprezentacija – štafeta 4x50m slobodno (Mario Delač, Duje Draganja, Alexei Puninski, Mario Todorović); EP/25m bazen, 2. mjesto - Istanbul, Turska (10-13.12.2009.)
5. Hrvatska nanbudo reprezentacija - (Boris Keber, Vedran Sedlar); SP 1. mjesto, kate – Carrara, Italija (4.-8.11.2009.
6. Hrvatska pikado reprezentacija - (Ivan Bilela, Vlado Deščak, Zoran Grgić, Matija Jezernik, Boris Krčmar, Tomislav Kušter, Vladimir Lešić); EP 1. mjesto – Zadar, Hrvatska (20.–25.6.2009.)
7. Hrvatska rukometna reprezentacija - (Mirko Alilović, Dalibor Anušić, Ivano Balić, Denis Buntić, Ivan Čupić, Domagoj Duvnjak, Jakov Gojun, Zlatko Horvat, Mateo Hrvatin, Marko Kopljar, Blaženko Lacković, Venio Losert, Petar Metličić, Ivan Ninčević, Ivan Pešić, Denis Špoljarić, Goran Šprem, Tonči Valčić, Josip Valčić, Igor Vori, Vedran Zrnić); SP 2. mjesto – Hrvatska; Zagreb, Split, Osijek, Zadar, Varaždin, Poreč (16.1.-1.2.2009.)
8. Hrvatska reprezentacija u športskom ribolovu na moru - (Antonio Buratović, Daniel Gospić, Branko Ikić, Dario Marinov, Đani Uhač, Josip Urti); EP 3. mjesto, podvodni ribolov s puškom - Tipasa, Alžir (14.-18.10.2009.
9. Hrvatska reprezentacija u streljaštvu - (Giovanni Cernogoraz, Josip Glasnović, Anton Glasnović) EP 2. mjesto, trap – Osijek, Hrvatska (15.–26.7.2009.)
10. Hrvatska vaterpolska reprezentacija - (Srđan Antonijević, Samir Barać, Miho Bošković, Ivo Brzica, Ivan Buljubašić, Damir Burić, Andro Bušlje, Nikša Dobud, Igor Hinić, Frano Karač, Paulo Obradović, Josip Pavić, Sandro Sukno) SP 3. mjesto – Rim, Italija (17.7.-2.8.2009.)

Sportašica - najveća nada hrvatskog sporta
Sandra Perković


Nominacije abecednim redom:

1. Damira Bujan – karate; EJP 1. mjesto, borbe, kategorija do 53kg – Pariz, Francuska (30.1-1.2.2009.)
2. Nika Cvitković - kuglanje; SJP 1. mjesto, pojedinačno-klasično - Dettenheim, Njemačka (7.-13.5.2009.)
3. Valentina Pereglin – streljaštvo; EKP (dvoransko) 1. mjesto, samostrel 18m - Malinska, Hrvatska (24.-29.3.2009.)
4. Sandra Perković - atletika; EJP 1. mjesto, disk – Novi Sad, Srbija (23.–26.7.2009.)
5. Ivona Trubić - karate; SJP 1. mjesto, borbe, kategorija +59kg – Rabat, Maroko (12.-15.11.2009.) EJP 3. mjesto, borbe, kategorija +59kg – Pariz, Francuska (30.1-1.2.2009.)

Sportaš - najveća nada hrvatskog sporta
Dino Mansour


Nominacije abecednim redom:

1. Leo Brnić - boćanje; SJP 1. mjesto, brzinsko izbijanje – Nice, Francuska (21.-26.9.2009.)
2. Juraj Divjakinja - jedrenje; SJP 3. mjesto, klasa Laser 4.7 – Buzios, Brazil (24.-31.7.2009.)
3. Dominik Etlinger – hrvanje; EKP 1. mjesto, grčko/rimski način, kategorija do 63kg - Zrenjanin, Srbija (21.-26.7.2009.)
4. Mauro Lukšić – ribolov na moru; SJP 1. mjesto, udičarenje s obale - Hur''Ghada, Egipat (25.10.-1.11.2009.)
5. Dino Mansour – boks; EJP 1. mjesto, kategorija +91kg – Szczecin, Poljska (14-23.8.2009.)
6. Domagoj Pereglin – streljaštvo; EJP dvoransko 1. mjesto, samostrel 18m - Malinska, Hrvatska (24.-29.3.2009.)
7. Marin Premeru – atletika; EJP 3. mjesto, disk - Novi Sad, Srbija (23.-26.7.2009.)
8. Agron Preteni – savate; SJP 1. mjesto, combat, kategorija do 85kg – Novi Sad, Srbija (19.-20.6.2009.)

Najuspješniji hrvatski treneri
Joško Vlašić i Bojan Marinović


Nominacije abecednim redom:

1. Lino Červar – rukomet (Hrvatska rukometna reprezentacija)
2. Ivan Drvis - ronjenje (Gorana Čolak, Lidija Lijić)
3. Edo Fantela – jedrenje (Šime Fantela i Igor Marenić)
4. Ivan Ivančić – atletika (Sandra Perković, Marin Premeru)
5. Ante Kostelić – alpsko skijanje (Ivica Kostelić)
6. Bojan Marinović – atletika (Blanka Vlašić)
7. Ratko Rudić – vaterpolo (Hrvatska vaterpolska reprezentacija)
8. Joško Vlašić – atletika (Blanka Vlašić)
9. Josip Vranković – košarka (Hrvatska košarkaška reprezentacija - MI)

Najuspješnija promicateljica Hrvatske u svijetu 2009.
Blanka Vlašić, vrhunska svjetska atletičarka


Obrana naslova svjetske prvakinje iz 2008. u jednoj od najatraktivnijih atletskih disiciplina, skoku u vis, na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, 20. kolovoza 2009. i sjajni nastupi na brojnim mitinzima Zlatne lige vrhunske hrvatske sportašice i olimpijke sa srebrnim odličjem (OI Peking 2008) Blanke Vlašić, a na kojima je uglavnom osvajala prva mjesta, privukli su izvanrednu medijsku pažnju svjetske javnosti. Njeni vrhunski rezultati među kojima i 208 cm na Grand Prix u Zagrebu, odlično medijski praćeni, uvrstili su Blanku u najuspješniju promicateljicu Hrvatske u svijetu 2009.


Eto, baš lijepo.

- 23:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 22.12.2009.

Kickboksači opet izvisili





Slobodna Dalmacija - dnevne novine iz Splita su odabrale. Malo čitatelji, malo internet fanovi, a puno "stručni žiri" odabrali su SPORTSKO IME DALMACIJE za 2009. godinu.

I kickboksači - svjetske prvakinje Nives Radić i Željana Piteša, Frane Radnić, Marko Tomasović i njihov matični klub "Pit Bull" s trenerom prof. Markom Žajom ni ovaj puta nisu dobili nagradu. A u internetskom glasovanju uvjerljivo su vodili Nives Radić među sportašicama, Marko Tomasović kao sportaš i Pit Bull kao klub.

I kickboksači su opet izvisili.

Evo, kako je to Slobodna objavila:

Godina Dalmatinaca

Atletičarka Blanka Vlašić i jedriličar Ivan Kljaković Gašpić najbolji su sportaši Dalmacije u izboru čitatelja Slobodne Dalmacije te stručnoga žirija. Hrvatsko jedrenje bilo je blistavo u 2009. godini, pa su titulu najboljih u našem izboru ponijeli i Zadrani Šime Fantela i Igor Marenić u konkurenciji momčadi, dok je ženski odbojkaški klub Split 1700 pobijedio u konkurenciji ekipa.

Najvećom nadom stručni žiri Slobodne Dalmacije proglasio je vaterpolista dubrovačkoga Juga CO Sandra Sukna i košarkaša Splita Marija Delaša. U novoj kategoriji, “Dalmatinac u svijetu”, nagrada je pripala nogometašu ukrajinskoga Šahtara i hrvatskome reprezentativcu Dariju Srni.

Splitski sport, unatoč brojnim nedostacima, i dalje ima dovoljno aduta za slavlje ne samo u Dalmaciji, već i u Hrvatskoj i svijetu. Naime, još u nedjelju Ivan Kljaković Gašpić, popularni Bambi, i Blanka Vlašić proglašeni su najboljima i na tradicionalnoj dodjeli nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora, a sada su taj primat, sasvim očekivano, potvridili i u svome “dvorištu”, među najboljima od najboljih Dalmatinaca.

Blanka je još jednom iza sebe ostavila godinu u kojoj je briljirala. S preskočenih 208 centimetara na Hanžekovićevu memorijalu u Zagrebu, vlasnica je drugoga najvećega skoka preko letvice svih vremena. Bugarka Štefka Kostadinova s centimetrom većim rekordom još odolijeva, vjerujemo ne zadugo. No, prije velikoga skoka u hrvatskoj metropoli, Blanki se poklonio čitav svijet u Berlinu.

U gradu poznatome po zidu koji je dijelio istočnu od zapadne Europe, Splićanka je srušila još jedan zid, onaj koji joj je stajao na putu do sportske besmrtnosti. Obranila je titulu svjetske prvakinje iz Osake, slavila pred publikom najljuće joj suparnice, Njemice Ariane Friedrich. Razveseljavala nas je Blanka i nizom pobjeda na ostalim mitinzima, četiri na Zlatnoj ligi, Svjetskim atletskim finalom u Solunu...

Odbojkašice pune tribine

A Ivan Kljaković Gašpić godinu je završio kao najbolji kormilar u jedriličarskoj “kraljevskoj klasi” Finn. Prvi je na listi svjetskih jedriličara, a na Svjetskome prvenstvu okitio se brončanom medaljom. Bilo je to prvo odličje ikad za hrvatsko jedrenje na svjetskim prvenstvima. Nastavio je Bambi još bolje, pa je svjetskoj tituli pridodao i “sitnicu” zvanu titula prvaka Europe! Doista briljantna godina za jedriličara splitske Zente.

Hrvatsko jedrenje u velikome je zamahu. Iz godine u godinu vidljivim koracima grabe prema naprijed, a “špinakeri” hrvatskih jedriličara sve su više napuhani. Pa su fantastičnu sezonu iza sebe ostavili i Zadrani, Šime Fantela i Igor Marenić. Pod budnim okom trenera Ede Fantele, Šimina oca, postali su svjetski i europski prvaci u klasi 470. Rezultat je to koji će zlatnim slovima biti upisan u povijesti ne samo hrvatskoga jedrenja, već i hrvatskoga sporta u cjelini.

Nakon tri godine dominacije košarkašica šibenskoga Jolly JBS-a, titulu najboljih na našem izboru u konkurenciji ekipa ove godine osvojile su odbojkašice Splita 1700. Veliki trofeji tek ih čekaju, trebat će se dobro pomučiti i naporno raditi da ih osvoje. No, glasačkome tijelu Slobodne Dalmacije jako se svidio ogromni iskorak mladih splitskih odbojkašica koje su trenutačno među najboljima u Hrvatskoj, a uspješno brode i Srednjoeuropskom liogom.

Definitivno imaju najviše gledatelja na tribinama od svih splitskih ženskih kolektiva. Ova godina trebala bi im biti početak stvaranja velikoga kluba. Pokazatelj kojim putem bi trebali krenuti. I, naravno, nastaviti njime gaziti.

PERO SMOLČIĆ



Ali, ne treba žalovati, biti će, hoće, hoće. Kad - tad.

- 21:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 16.12.2009.

Pakrac pucao po šavovima




Prošlog vikenda, u Pakracu održan je naš najveći kickboxing turnir - Međunarodni kickboxing turnir "Croatia Open - Final Fight 2009", na kojem je sudjelovao rekordan broj natjecatelja - 732 iz 86 klubova iz 6 zemalja - Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska, Makedonija, Slovenija i Hrvatska.

Natjecanja su se odvijala u četiri discipline kickboxinga: u semi contactu, light contactu, full contactu i low kicku te u četiri dobne skupine - mlađi i stariji kadeti, juniori i seniori. Borbe su se održavale na 4 tatamija i na jednom ringu, a potrajale su do kasno u noć.

Ovaj turnir prvenstveno je pokazao vrhunsku kvalitetu u svim natjecateljskim disciplinama - i domaćih i gostujućih boraca. Posebno su zanimljive bile seniorske borbe u low kicku. Također je pokazao da za ovaj turnir postoji veliki interes te će organizator sljedeće godine morati naći dodatna rješenja (veća dvorana ili veći broj borilišta).

Ovim natjecanjem Hrvatski kickboxing savez završava jednu od svojih vrlo uspješnih natjecateljskih godina nakon čega nam predstoji zbrajanje rezultata te priprema za novu 2010. godinu. O ukupnim rezultatima u 2009. godini u jednom od sljedećih postova.

Evo i izvještaja:
















Evo i nekoliko slikoprikaza:


Pogled na dvoranu - lijevo


Pogled na dvooranu - desno


Pogled na gledalište - u dvorani je bilo i do 1500 duša


A bilo je i 30-tak sudaca


Pehar za najbolji klub


Borbe seniora u semi contactu


Borbe seniorki u semi contactu


Borbe u low kicku - seniori


KBK "Tigar" Karlovac - najbolji klub turnira


Izvršni organizator turnira - Tihomir Jirasek (lijevo) uručuje pobjednički pehar Zoranu Cicvari, treneru najboljeg kluba na "Croatia Open - Final Fight 2009" turniru, u prisutnosti predsjednika Hrvatskog kickboxing saveza prof. Predraga Znaora.



Eto, baš lijepo.

- 23:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 15.12.2009.

Najbolji u Dalmaciji





Glasovima brojnih ljubitelja sporta i kickboxinga, trenutno su naši kickboksači - Marko Tomasović, Nives Radić i klub "Pit Bull" iz Splita, vodeći u natječaju dnevnih novina "Slobodne Dalmacije" za izbor najboljeg sportaša, sportašice i kluba u Dalmaciji.

Pored navedenih, u konkurenciji su i još i Frane Radnić i Željana Piteša.

Evo, pogledajte trenutnu situaciju:








Do kraja natječaja još je 3 dana, a naši najbolji kickboksači svakako su zaslužili i našu potporu. Stoga, pozivam Vas sve da otvorite web stranicu Slobodne Dalmacije - SPORTSKO IME DALMACIJE i glasate za naše.


Eto.

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 11.12.2009.

Sutra Croatia Open Final Fight 2009





Prijave za Međunarodni kickboixng turnir "Croatia Open - Final Fight 2009" su zaključene.

Brojke su impozantne:
- 669 natjecatelja iz
- 77 klubova iz
- 6 zemalja (Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska, Makedonija, Slovenija i naravno Hrvatska)

Prošle godine je bilo 613 natjecatelja iz 80 klubova iz 11 zemalja.



Eto, vidimo se sutra u Pakracu, zar ne?

- 23:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 09.12.2009.

Ajme, baš lijepo ...

... ali gdje je Pero?



Jučer nam je iz HOO-a stigla lijepa vijest koju nam je svima proslijedio predsjednik Hrvatskog kickboxing saveza prof. Predrag Znaor. Evo je:





I postavljam pitanje - a gdje je Pero Gazilj, osvajač zlatne medalje s netom završenog svjetskog kickboxing prvenstva u semi contactu? I to ne neki "obični" osvajač. Peri je ovo treći puta zaredom zlatna medalja, Pero je treći puta zaredom svjetski kickboxing prvak u semi contactu.

Nadam se da je vodstvo saveza reagiralo prema HOO-u.










A evo nam i ostalih nominiranih:




















ANA ZNAOR - svjetska prvakinja u light contactu -70 kg
Svjetsko prvenstvo, Villach, Austrija, 20. - 25. 10. 2009.

ŽELJANA PITEŠA - svjetska prvakinja u low kicku, -52 kg
Svjetsko prvenstvo, Villach, Austrija, 20. - 25. 10. 2009.





















NIVES RADIĆ - svjetska prvakinja low kick, -70 kg
Svjetsko prvenstvo, Villach, Austrija, 20. - 25. 10. 2009.

BORIS MIŠKOVIĆ - dvostruki svjetski prvak
light contact, -94 kg - Svjetsko prvenstvo, Villach, Austrija, 20. - 25. 10. 2009.
semi contact, +94 kg - Svjetsko prvenstvo, Lignano, Italija, 24. - 29.11.2009.




Eto, baš lijepo


- 20:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 07.12.2009.

Sportsko ime Dalmacije



Ostvariti rezultate je lijepo. Ali, lijepo je i kada te zbog tih rezultata u tvojoj sredini prepoznaju i priznaju. To je u stvari naša najveća želja, ali i najveći problem s kojim se mnogi, gotovo pa i svi kickboxing klubovi svakodnevno susreću. Ne prepoznaje ili ne priznaje ih se baš u njihovoj sredini. U mjestu ili gradu u kojem djeluju i kome donose sve one lijepe rezultate i čije ime pronose širom svijeta.

Čini mi se da je u svemu tome Dalmacija ipak izuzetak. Evo već neku godinu za redom Slobodna Dalmacija organizira javni natječaj za izbor najboljeg sportaša, sportašice, momčadi, ekipe. Traži Sportsko ime Dalmacije.

Kao što možete vidjeti iz članka koji je neki dan na duplerici izašao u Slobodnoj Dalmaciji, od naših kickboksača nominirani su - sportaš: FRANE RADNIĆ i MARKO TOMASOVIĆ, sportašica: ŽELJANA PITEŠA i NIVES RADIĆ, momčad, odnosno klub: PIT BULL.

Čitatelji Slobodne Dalmacije mogu predložiti najbolje putem kupona, ali i putem internetskog portala Slobodne Dalmacije.

Pogledajte, glasajte i podržite naše najbolje sportaše i naš Pit Bull.






A evo, kako stoje rezultati danas:














Eto, i ponoviti ću - brzo KLIK na ovaj KLIK, i dati svoj glas kickboksačima.



- 20:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #