KICKBOXING

utorak, 13.04.2010.

Svjetske igre borilačkih sportova, i to prve



Već sam pisao o ovome povijesnom događaju. Dakle, 13 svjetskih federacija borilačkih sportova, pod patronatom GAISF-a, sada Sportaccorda - svjetskog udruženja sportskih federacija, još 2006. godine potpisalo je sporazum o organizaciji 1. Svjetskih igara borilačkih sportova - svojevrsna Olimpijada borilačkih sportova, koje će se održati ove godine u Pekingu, od 28. kolovoza do 4. rujna.

Nastupiti će sportaši iz 13 borilačkih sportova - odnosno 13 svjetskih federacija, i to: aikido (IAF), boks (AIBA), hrvanje (FILA), judo (IJF), ju-jitsu (JJIF), karate (WKF), kendo (FIK), kickboxing (WAKO), tajlandski boks (IFMA), sambo (FIAS), sumo (IFS), taekwon-do (WTF), wushu (IWUF) - ukupno oko 1600 sportaša i sportskih radnika iz 60 zemalja.

Iz Hrvatske će nastupiti jedino kickboksači. Oni su na prošlogodišnjim WAKO svjetskim kickboixng prvenstvima osvojili medalju (što je kriterij kvalifikacija na igre), a to su Frane Radnić - brončani u low kicku, -71 kg - član KBK "Pit Bull" iz Splita i Sanjin Pol Vrgoč - brončani u full contactu, -71 kg - član KBK "Mornar" iz Splita. Pored sportaša, iz svake zemlje pozvan je i po jedan trener.

Obzirom da hrvatski kickboxing ima izniman ugled u svijetu, jedan od 6 dužnosnika WAKO svjetske kickboxing federacije na ovim igrama biti će i Romeo Deša, glavni tajnik Hrvatskog kickboxing saveza, a koji će voditi kickboxing natjecanje, a jedna od sutkinja na ovim igrama biti će i Kristina Pilko iz Rijeke.

Ovi kickboxing sportaši i dužnosnici jedini su hrvatski sudionici ovih prvih Svjetskih igara borilačkih sportova.

Što se kickboxinga tiče - iz WAKO svjetske kickboxing federacije sudjelovati će natjecatelji u tri discipline - semi contact (kategorije - muški: -63, -69, -74, -79 i -84 kg i žene: -55 i -60 kg), full contact (kategorije - muški: -63,5, -67, -71, -75, -81 kg i žene: -55 i -60 kg) te u low kicku (kategorije - muški: -63,5, -67, -71, -75, -81 kg i žene: -55 i -60 kg).

Pravo sudjelovanja na prvim Svjetskim igrama borilačkih sportova ostvarili su svi osvajači medalja na WAKO Svjetskim prvenstvima 2009. godine (u Villachu - Austrija u listopadu, Lignano Sabbiadoro - Italija u studenom) u navedenim disciplinama i težinskim skupinama. Ukupno je 84 sportaša - kickboksača.

Osim sportaša, tu su i 33 suca i 27 trenera - s dužnosnicima svjetske federacije sveukupno je 150 sudionika iz kickboxinga iz 33 zemlje.

Raspored nastupa je sljedeći:

- 31. kolovoza - kickboksači dolaze u Peking,

- 1. rujna je slobodan dan, odnosno dan za aklimatizaciju,

- 2. rujna predviđene su liječničke provjere, sudački seminar, kontrolna vaganja te trening.

- 3. rujna započinje službeno natjecanja za kickboksače kvalifikacijskim borbama - osvajač zlatne medalje s osvajačem brončane medalje koji je izgubio od drugoplasiranog, te osvajač srebrne medalje s osvajačem brončane medalje koji je izgubio od prvoplasiranog na svjetskom prvenstvu.

- 4. rujna su borbe za treće i četvrto mjesto, popodne finalne borbe, a navečer svečanost zatvaranja igara.

- 5. rujna je povratak kućama.


Eto, toliko za ovaj puta, uskoro više.


Pogledajte promo clipove:

Na engleskom:



Na kineskom:





- 01:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #